poniedziałek, 23 lutego 2015

Wór na luzie

Wór , szmata , chechło  - takich nazw ( w ustach mojego męża) doczekał się mój ukochany
 płaszczo- sweter z lumpa. Ale on nic sobie z tego nie robi. Nie starzeje się , nie niszczeje a i pół świata ze mną zwiedził. Co to jednak znaczy wierna miłość....Z wzajemnością zresztą :)
Szary nadal króluje jak widać. Pozdrawiam chyba wiosennie już .Czujecie ją w powietrzu ?
Ja TAK !


Chechło - s/h
          bluza - Oysho
     spodnie - Carry
         kozaki - Syrena
                 szal - Reserved















                               Foto Antonina Gzyl

poniedziałek, 9 lutego 2015

Czerwona kapusta słodko winna z jabłkiem i cebulą






Podpatrzyłam ten przepis u Marthy Stewart. Kapusta jest przepyszna dlatego dzielę się przepisem.
składniki
1 czerwona kapusta
2 średnie cebule
2 duże jabłka
ocet winny jabłkowy lub z białego wina- 1/4 szklanki
bulion warzywny - 1 szklanka
 masło - 1/3 kostki ,
cukier - 1/4 szklanki
sól 1 łyżeczka

W płaskim rondlu rozgrzewamy masło z cukrem . Układamy na dnie garnka cebulę i jabłka pokrojone w ósemki .Solimy. Jak się lekko podrumienią przekładamy je na druga stronę ( po około 10 min.) i dodajemy pokrojoną w cienkie ćwiartki kapustę. Nie pozbywamy się głąba, bo on utrzyma naszą kapustę w kawałku podczas duszenia. Dodajemy bulion i ocet, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 25 minut.
Kapusta jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny .